Forum Navigation
Please or Register to create posts and topics.

A váratlan vendég

Még sosem hittem a véletlenekben. Aztán egy szürke, novemberi délutánon megjelent az ajtómban. Nem, nem egy régi ismerős, nem egy futár, hanem a múltam. A bátyám, aki hét éve nem hívott fel. Ott állt az esőben, kopott bőrdzsekiben, és annyit mondott: ""Bejöhetek?""

Bennem valami összetört. És valami, amiről azt hittem, halott, újraéledt.

Peti volt az. A család fekete báránya. Az én példaképem, aki aztán a saját sorsa ellen fordult. Mindig is irigyeltem a karizmáját, a könnyedségét, ahogy a világot kezelte. Aztán jött a pénzügyi bukás, a tartozások, a menekülés. Én maradtam, hogy nézzem anyámat sírni, amikor a nevét említették. Én voltam a jó fiú. A stabil, a megbízható. Aki hétfőnként pontban nyolckor ül le a számítógép elé, hogy elemezze a napi forex adatokat.

Pont ezt csináltam ma is.

Peti belépett a lakásomba. A szeme körül apró ráncok, a keze reszketett egy kicsit, amikor a bögrét fogta. Leült a kanapémra, és körülnézett. A monitort nézte.

""Még mindig a régi játékokkal játszol?"" – kérdezte. A hangja rekedt volt, de a mosolya ugyanaz.

""Ez nem játék"" – feleltem. ""Ez üzlet.""

Felnevetett. ""Az üzlet is játék. Csak mások a szabályok.""

Aztán mesélni kezdett. Az elmúlt hét évről. A hányattatásairól. A munkákról, amiket végzett, a helyekről, ahol aludt. Közben a tekintete időnként a monitoromra tévedt, ahol egy online kaszinó oldala volt nyitva. Egy olyan oldal, ahol kisebb és nagyobb összegeket is lehet nyerni.

""Néha én is játszom"" – mondta csendesen. ""Csak másképp. Nézd, amikor a mélyponton voltam, Bécsben, találtam egy lehetőséget. Egy online platformot. Először csak szórakozásból, pár euróval. Aztán rájöttem, hogy ha tudod, mikor kell abbahagyni, lehet belőle élni. Nem nagy tétekben. De amikor megcsillan a remény, az ember másképp gondolkodik. Emlékszem, akkor vettem észre, hogy a szerencse nem jön magától. Aztán hallottam erről az akcióról, a vavada bonus bez depozytu-ról. Pontosabban, egy ismerősöm mesélt róla. Aznap este nem kellett az utcán aludnom.""

Elhallgatott. A szavai a levegőben lógtak. Én meg csak néztem. A bátyám, aki mindig is a ""menekülő"" volt, most arról beszélt, hogyan talált egy rést a falon.

""De nem ezért jöttem"" – folytatta, és elfordította a tekintetét. ""Anyáról akartam beszélni.""

A mondat úgy csapott belém, mint egy pofon. Hét év. Hét év hallgatás. És most itt ül, és anyáról akar beszélni, miközben az én életem is darabokban van? A vállalkozásom, amit két éve indítottam, épp most omlott össze. A számlákat alig tudom fizetni. A barátnőm, aki azt hitte, mindent megadok neki, egy hónapja elköltözött. Én, a ""stabil"", a ""megbízható"", a nullán állok.

És akkor Peti rám nézett. Nem szánalommal. Hanem úgy, ahogy régen, amikor legyőzött sakkban, és azt mondta: ""Tanulj a hibáimból, öcsi.""

""Tudom, hogy nehéz"" – mondta halkan. ""Látom a szemeden. De tudod, mi a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz? Az, hogy azt hiszed, egyedül vagy. Én is ezt hittem. Aztán amikor már nem volt hova mennem, rájöttem, hogy a segítség eljön, ha nyitva tartod a szemed. Nem csak a pénz miatt. Hanem azért, mert van egy ajtó, ami kinyílik. Mint az az online oldal. Először csak néztem. Aztán megnyertem az első kis összeget. Aztán rájöttem, hogy a vavada bonus bez depozytu sem csak egy szó, hanem egy lehetőség, ha hiszel benne.""

Itt elhallgatott. A hűtő berregése volt az egyetlen hang a szobában.

""De te itt vagy, Peti"" – mondtam ki végül. A hangom rekedt volt. ""Azt hittem, soha nem jössz vissza.""

""Én is azt hittem"" – felelte. ""De néha a legnagyobb nyeremény nem a pénz, hanem az, hogy újra láthatod az embert, akit szeretsz. És hogy elmondhasd neki: nem vagy egyedül.""

Felsóhajtottam. A monitoron még mindig az online kaszinó oldala világított. A mérlegem mínuszban volt. A szívem viszont tele. Peti ott ült velem szemben, és egy csésze kávét iszogatott. Hét év után először.

Néztem, ahogy a keze már nem reszket. Elmosolyodtam.

""Tudod mit?"" – mondtam. ""Mutatok neked valamit. Ma reggel találtam egy új stratégiát. Talán működik.""

Peti felnevetett. Az a régi, gúnyos nevetés, ami azt mondta: ""Persze, öcsi, mutasd csak.""

De a szeme más volt. Meleg. És abban a pillanatban tudtam, hogy bármi is történik, ez a találkozás nagyobb nyeremény, mint bármi, amit valaha is kaptam. Mert néha a legnagyobb szerencse az, amikor a múltad bekopogtat, és esélyt adsz neki, hogy újra része legyen a jövődnek.

És igen, aznap este együtt játszottunk. Nem a pénzért. Hanem azért, mert újra testvérek voltunk. És az a kis online frekvencia, ahol a vavada bonus bez depozytu emléke élt, összekötött minket. Akkor is, ha csak a szavakban élt tovább.