Forum Navigation
Please or Register to create posts and topics.

Kazino, które zapamiętam na długo

Nazywam się Artur, trzydzieści siedem lat, z zawodu kierowca autobusu miejskiego. Codziennie wożę ludzi po Poznaniu, od pętli do pętli. To odpowiedzialna robota, ale potrafi być też niesamowicie monotonna. Te same ulice, te same przystanki, te same twarze. Wracałem do domu wieczorami i miałem wrażenie, że mój mózg pracuje na autopilocie. Potrzebowałem czegoś, co wyrwie mnie z tego marazmu. I nie, nie chodzi o alkohol ani o głośne imprezy – po prostu o mały bodziec, który przypomni mi, że jeszcze żyję.

Przypadek sprawił, że trafiłem na grupę na Facebooku dla kierowców. Ktoś wrzucił screen z jakiejś gry – wygrana, kilka setek złotych. Normalnie bym przewinął, ale akurat tego dnia dostałem mandat za złe parkowanie (nie moja wina, miejsce było źle oznaczone) i byłem w kiepskim humorze. Pomyślałem: „Czemu nie? Zobaczę, o co chodzi”.

Kliknąłem w link pod screenem. Strona otworzyła się szybko. Spodobało mi się, że nie wymagała instalowania żadnego dodatkowego oprogramowania. Wszystko działało w przeglądarce. Przewinąłem regulamin – napisany zrozumiale, bez prawniczego bełkotu. Zarejestrowałem się, podałem maila, potwierdziłem. I wtedy zobaczyłem bonus powitalny. Czterdzieści złotych na start, bez żadnej wpłaty. Strona nazywała się vavada kazino – zapamiętałem tę nazwę od razu, bo brzmiała egzotycznie, trochę jak z wakacji.

Usiadłem w fotelu, żona poszła spać, w mieszkaniu cisza. Zacząłem od automatu z motywem dżungli. Małpki, papugi, wodospady. Stawiałem po dwa złote. W górę, w dół, w górę, w dół. Normalna sinusoida. Po dwudziestu minutach miałem trzydzieści złotych. Nudnawe, ale odprężające. W tle grała spokojna muzyka, a ja nie myślałem o mandacie, o trasie, o wkurzonych pasażerach. To było pierwsze od dawna wieczór, kiedy mój telefon nie dzwonił z pytaniami z zajezdni.

Zmieniłem grę po kwadransie. Trafiłem na coś z motywem starożytnego Egiptu – piramidy, skarby, święte koty. Postawiłem pięć złotych. I nagle ekran eksplodował. Bonus. Darmowe spiny. Kwota zaczęła rosnąć – dwadzieścia, pięćdziesiąt, osiemdziesiąt, sto dwadzieścia. Kiedy się zatrzymało, miałem na koncie sto siedemdziesiąt złotych. Wszystko z bonusu. Ani jednej własnej złotówki. To był moment, w którym vavada kazino pokazało, że nie jest tylko kolejną stroną do oglądania reklam. Ono naprawdę pozwala wygrać.

Siedziałem i patrzyłem w ekran jak zahipnotyzowany. Potem kliknąłem wypłatę. Sto pięćdziesiąt złotych przelałem na konto, dwadzieścia zostawiłem na później. Przelew przyszedł w trzy minuty. Trzy minuty! Kiedyś czekałem na zwrot podatku trzy miesiące. A tu – trzy minuty.

Następnego dnia w pracy miałem lepszy humor. Nawet pasażer, który zwykle marudzi na odcinku Rondo Rataje – Dworzec Zachodni, tym razem się uśmiechnął. Może wyczuł, że coś się zmieniło. Te pieniądze nie uratowały mojego budżetu, ale kupiłem za nie żonie kwiaty (bez okazji, bo lubię ją zaskakiwać) i zapłaciłem za myjnię samochodową. Małe rzeczy, a poprawiają dzień.

Przez kilka dni nie grałem. Ale w sobotę wieczorem, gdy żona oglądała swój serial, otworzyłem laptopa. Tym razem postanowiłem wpłacić własne pieniądze – sto złotych. Tyle, ile wydaję na głupoty. Dostałem bonus od vavada kazino do swojej wpłaty, więc na koncie miałem prawie dwieście złotych. Postawiłem sobie zasadę: jeśli stracę więcej niż połowę, kończę. Jeśli dojdę do trzystu, wypłacam. Wybrałem automat z motywem kosmicznym – statki, planety, kosmici. Grałem spokojnie, stawiając po dwa, trzy złote. Udało się. Po godzinie miałem dwieście czterdzieści złotych. Wypłaciłem dwieście, resztę zostawiłem. Zamknąłem laptopa i poszedłem spać.

Minęły trzy tygodnie. Wróciłem na stronę jeszcze kilka razy. Raz skończyłem na minusie – straciłem siedemdziesiąt złotych. Dwa razy na plusie – wygrałem łącznie jakieś trzysta. Bilans na plusie około dwustu złotych. Nie zmieniło to mojego życia, ale kupiłem za to nowy fotel do kierownicy (stary rozpadł się po latach) i zapłaciłem za kolację w knajpie, na którą żona chciała iść od dawna.

Najważniejsze, czego się nauczyłem przez ten czas, to że vavada kazino może być fajną odskocznią, pod warunkiem że podchodzisz do tego z głową. Nie możesz traktować tego jak pracy. To nie jest sposób na zarobek. To jest rozrywka – taka jak pójście do kina czy wypad na kręgle. Tyle że z pieniędzmi w tle. I jak przy każdej rozrywce, trzeba wiedzieć, kiedy przestać.

Czy polecam? Jeśli masz silną wolę, tak. Jeśli nie – lepiej nie zaczynaj. Ja od zawsze potrafiłem się kontrolować. Może to kwestia charakteru, może pracy z ludźmi – w autobusie też czasem ktoś cię sprowokuje, a musisz zachować spokój. W kasynie jest podobnie. Musisz zachować spokój, nawet gdy akurat przegrywasz.

Dziś vavada kazino mam zapisane w zakładkach. Zaglądam tam raz na jakiś czas, zwykle w soboty wieczorem. Czasem coś wygram, czasem stracę. Ale zawsze kończę z uśmiechem, bo wiem, że nie przekroczyłem swojej granicy. I to chyba najważniejsze. Nie o wielkie wygrane tu chodzi. Chodzi o to, żeby mieć frajdę i nie żałować następnego dnia. Ja nie żałuję ani jednej złotówki. Ani wygranej, ani przegranej. Bo każda z nich dała mi wieczór spokoju – a to w mojej robocie jest na wagę złota.