Forum Navigation
Please or Register to create posts and topics.

Niedziela, której się nie spodziewałem

Zwykle niedziele wyglądają u mnie tak samo. Budzę się około jedenastej, robię jajecznicę, włączam serial i odkładam pranie. Wciągająca perspektywa, prawda? Ale tamta niedziela była inna, bo akurat padało. Nie takie zwykłe mżawka, tylko ulewa od rana do wieczora. Nawet pies nie chciał wyjść na spacer. Siedziałem więc w fotelu, przeglądając telefon, i czułem, jakbym już dziesiąty raz obejrzał to samo w kółko. Znajomi gdzieś wyjechali, rodzice na działce, ja sam w mieszkaniu z herbatą, która stygła, bo zapominałem, że ją zrobiłem.

I wtedy przypomniałem sobie, że kiedyś, jakieś dwa miesiące temu, wieczorem po imprezie, kolega pokazywał mi coś na telefonie. Mówił coś o grach, o wygranych, ale wtedy byłem pijany i myślałem, że ściemnia. Jedno słowo utkwiło mi w głowie: vavada pl. Wpisałem to w przeglądarkę, bardziej z ciekawości niż z chęci grania. Strona wyglądała całkiem schludnie. Bez tych wszystkich wyskakujących okienek i migających banerów, które kojarzyłem z tanich reklam.

Zarejestrowałem się, bo zajęło mi to może dwie minuty. Email, hasło, kod z telefonu – tyle. Wpłaciłem stówkę. To była ta kwota, którą i tak wydałbym na zamówienie jedzenia i jakieś głupoty z dowozem w tę deszczową niedzielę. Pomyślałem sobie: nawet jeśli zniknie, to przynajmniej będę miał emocje na kilka godzin.

Nie wiedziałem, w co zacząć. Przewinąłem listę gier, popatrzyłem na te wszystkie nazwy – „Starburst”, „Gonzo’s Quest”, „Book of Dead”. Większość nic mi nie mówiła. Wybrałem coś całkiem przypadkowego, bo ikonka wyglądała jakby była narysowana flamastrem. „Fruit Party” – kolorowe kółka, żadnych zasad, żadnych historii. Postawiłem 2 złote na spin.

Pierwsze dziesięć spinów – nic. Stówka spadła do osiemdziesięciu. Kolejne dziesięć – siedemdziesiąt. Zaczynałem już żałować, że nie zamówiłem tej pizzy. Ale siedziałem dalej, taki lekko wkurzony, jakbym chciał udowodnić samemu sobie, że to faktycznie głupi pomysł. I wtedy, gdzieś przy stanie sześćdziesięciu złotych, ekran zrobił się fioletowy. Bonus. Nie wiedziałem nawet, że ten automat ma bonusy. Dostałem jakieś darmowe spiny, w sumie nie wiem ile, bo przestałem liczyć.

Na pierwszym darmowym spinie – 10 zł. Na drugim – 25. Na piątym – 80. Siódmy – 200. Siedziałem z otwartymi ustami, bo liczby rosły szybciej, niż zdążyłem je ogarnąć. Bonus skończył się na 570 złotych. Moich własnych 60 plus 570 z bonusu. W ciągu może kwadransa.

Kliknąłem wypłatę. Potwierdziłem. Pieniądze poszły na kartę. Czułem się, jakbym obudził się w środku snu. Sprawdziłem konto bankowe – były. Przeliczyłem trzy razy. I wtedy zrobiłem coś, co pewnie wielu by nie zrobiło. Zamiast się cieszyć, poczułem niepokój. Takie dziwne uczucie, że to było za łatwe.

Wstałem, przeszedłem się po mieszkaniu, pogłaskałem psa. Wróciłem do komputera i otworzyłem vavada pl jeszcze raz. Tym razem nie po to, żeby grać. Po prostu chciałem zobaczyć, czy historia transakcji wygląda normalnie. Wyglądała. Data, godzina, kwota. Wszystko jak w banku.

Zamiast dalej ryzykować, wyłączyłem komputer. Poszedłem do kuchni, zrobiłem sobie świeżą herbatę i usiadłem w ciszy. W głowie miałem tylko jedną myśl: to nie może być stały stan. To był przypadek. Gdyby to działało cały czas, wszyscy by w to grali.

Do dzisiaj nie wiem, czy podjąłem dobrą decyzję. Może gdybym został dłużej, wygrałbym więcej. A może straciłbym wszystko do zera. Ale wiem jedno: ta niedziela nauczyła mnie, że najważniejsze to wiedzieć, kiedy przestać. Ja przestałem, gdy jeszcze czułem radość. Nie dałem sobie czasu, żeby ta radość przerodziła się w chciwość.

Za wygrane pieniądze kupiłem nową kurtkę. Starą miałem podartą na rękawie od dwóch lat i ciągle odkładałem wymianę. I psa zaprowadziłem do dobrego groomera, bo wyglądał jak kudłaty dywan. Drobiazgi, ale takie, które poprawiają codzienność.

Od tamtej niedzieli zdarza mi się wejść na vavada pl może raz na dwa, trzy tygodnie. Zawsze z małą kwotą, którą mogę stracić bez żalu. Czasem wygram stówkę, czasem przegram pięć dych. Ale już nigdy nie miałem takiej serii jak wtedy. I chyba dobrze. Bo gdybym miał, to kto wie, czy nie stałbym się innym człowiekiem. Tym, który goni za szczęściem, zamiast po prostu cieszyć się, kiedy ono samo przyjdzie.